Admiterea la facultate – o rascruce!

Momentan sunt student in anul IV la ASE BUCURESTI (de fapt am cam terminat cu stresu’ asta, urmeaza licenta) – Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune – sectia audit si control de gestiune. Contabilitatea la mine a fost prima optiune… Din cate imi aduc aminte, a doua optiune a fost Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului si a treia a Facultatea de Management (dar nu mai stiu daca economic sau administratie publica). Eu terminand un liceu teoretic, profil mate-info intensiv engleza, nu stiam ce-i contabilitatea, nici cu ce se papa… stiam doar ca e o materie economica. Si crezand ca daca mi-a placut economia la care fusesem si olimpic in clasa a XII (locul II pe judet cu 8,50), am crezut ca o sa-mi placa… Insa incepand sa „o gust”, incepusem sa constat ca ma insel, ca nu tot ce zboara se mananca.

Un alt motiv pentru care am ales contabilitatea, cand am terminat clasa a XII a (spre deosebire de altii care erau fortati de parinti sa se duca la o facultate anume) a fost ca un contabil nu o sa moara niciodata de foame, insa a ramas doar o gandire de care sunt mandru si acum pentru ca eu am fost cel care a ales, am avut independenta. Ca mai tarziu am realizat faptul cum ca de mine ar fi fost bun un marketing (daca as fi dat tot la ASE), drept, psihologie sau comunicare… asta e partea a II a. Ideea e ca nu ma vad contabil la terminarea facultatii sau lucrand in domeniu nici pe de parte. E o meserie prea plictisitoare pentru un individ ca mine. Ca e profitabila tinand contabilitatea la x firme sau avand o firma de contabilitate sau audit, e altceva si asta e adevarat. Dar sa am eu firma si sa lucreze altii pt mine.

Nu foarte multi aleg o facultate pentru ca le place ci pentru ca asa isi doresc parintii, tocmai pentru ca multi sunt si nehotarati iar acei parinti se simt responsabili deoarece au menirea sa-i ofere un viitor acelui copil si sincer sa fiu ii inteleg. Daca e sa stai sa te gandesti… nici nu are ce sa-ti placa un lucru care nu l-ai facut sau practicat. Poate ca ajungi sa termini o facultate care nu-ti place si sa constati ca practica e cu totul altceva (si cam asa si e) si chiar sa profesezi din placere. Trebuie sa te descoperi pe tine insuti, sa stii ce pasiuni ai, de inclinari, hobby… pe scurt sa fii dezvoltat personal, altfel vor alege altii pentru tine in viata.

Cand alegi sa urmezi o facultate se iau mai multe in considerare.

Tevatura la majoritatea liceenilor incepe prin clasa a XII a! Dupa cum stim… incepe cu… la ce materii dau bacu’? La ce materii trebuie sa ma pregatesc?! Pai la x, y si z! Si eu la ce facultate vreau sa dau? La ASE sa zicem. Si oare acolo la ce se da admitere…? Dar eu ce profil termin…? Pot sa ma pregatesc in particular sau invat singur? Materiile pentru bac la care ma pregatesc sunt aceleasi cu cele de admitere sau trebuie sa mai fac pregatire si la altele. Au ai mei bani? Dar oare eu am chef? Dau eu vreau? Si cu timpul liber cum ramane? Dar oare in ce oras?! Dar acolo nu e cu concurs de dosare?! Si tot asa… si dorinta.. placerea ramane pe ultimul loc… si asa ramane sa ajungi la o facultate… care constati la momentul respectiv daca iti place sau nu… doar daca ai facut un liceu cu profil economic vei sti daca iti doresti sau nu.

Si iti tocesti coatele pe bancile facultatii mai mult sau mai putin… si ideea esentiala este ca trebuie sa ai un carton pe care scrie: Diploma de Absolvire!

P.S. Tot respectul pentru cei care renunta dupa primul an de facultate cand constata ca nu le place (si nu pierde timpul aiurea printr-o facultate) si se inscrie la o facultate care sa le placa, macar doctrina. Desi de cele mai multe ori cei care renunta dupa primul an de facultate, pentru a se inscrie la alta, o fac doar ca sa scape de prima nu ca si-ar fi descoperit intre timp mari pasiuni. Deci tin sa precizez: pentru cei care fac ceea ce si-au dorin de mult sa faca si nu au facut-o de prima data sau pentru cei care si-au descoperit intre timp acele inclinari necesare pentru a face o facultate cat de cat de placere. Foarte multi nu au curajul sa renunte dupa primul an de facultate, nu sunt sustinuti moral si/sau financiar de parinti si inghit in sec… si se duc la scoala de sila, de mila, aspect care ii va marca atat cariera profesionala cat si viata personala de neimplinire intr-o anumita placere.

Eu nu am avut curajul asta, am fost incapatanat, am zis ca am pornit pe un drum si nu dau inapoi si am sa reusesc. Copil mic si neispravit la vremea respectiva, insa lumea se mai maturizeaza si nu mai da curs la orice provocare de 2 bani.

Dedic aceste randuri visatorilor…

Crys 

 

Reclame

One Response to Admiterea la facultate – o rascruce!

  1. Anne spune:

    Si eu ca si altii care au terminat la aceasta facultate sau specializare in domeniul contabilitatii , suntem in aceeasi ipostaza…:cry:Iar de faptul ca toti vor experienta de minim 2 ani …nu mai vorbesc…dezamagire totala..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: