In cautarea timpului pierdut

Cu mic cu mare, bogat sau sarac, bun sau rau, lucrator cu mintea sau cu bratele, fiecare dintre noi a ajuns la concluzia ca timpurile pe care le strabate sunt rele.

Timpul insa nu a avut – si nu va avea niciodata – in structura sa ceva rau. In istoria omenirii, timpul a fost rau numai prin faptele oamenilor de atunci. La fel se intampla si astazi… Degeaba aruncam vina asupra timpului, daca noi nu putem recunoaste vinovatia. Primul pas catre indreptarea greselii este recunoasterea ei. Prin el insusi, timpul este darul nostru cel mai de pret, o avere inestimabila pe care viata o ofera, in mod egal, fiecaruia dintre noi, o avere ce trebuie folosita cu cea mai mare zgarcenie.

Pentru tineretul occidental, totul pare a fi simplu. Timpul inseamna bani ! Rea sau buna, ei au dat o utilizare timpului. Noi, tinerii romani, suntem corigenti la capitolul „timp”, insa daca vom iesi cat mai repede din aceasta ratacire a sfarsitului de secol, vom avea o sansa. Ii vom ajunge din urma pe colegii nostri „de peste mari si tari”, ba chiar ii putem intrece. Cum? Dand dovada unei mai bune utilizari a timpului, aratand ca, pentru noi, timpul inseamna … viata! Fiecare dintre noi ar trebui sa fie foarte atent in administrarea pretiosului timp, aceasta stofa din care e confectionata viata noastra. Intrebuintand bine timpul, cel mai frumos vis poate deveni realitate. Dar cum suntem noi, cand lasam timpul sa se scurga fara nici un folos? Spre deosebire de bani, ce pot fi dobanditi din nou, timpul pierdut nu mai poate fi recuperat sub nici o forma.

Aceasta bogatie data omului este pandita de multi dusmani – atat din exteriorul, cat si din interiorul fiintei sale – insa, in final, cel mai mare risipitor al timpului ramane omul. Este nevoie de o staruinta zilnica, neobosita, daca dorim sa ne facem din timp un aliat, un prieten. Altfel, timpul poate fi la fel de bine cel mai de temut dusman. Intotdeauna se observa prea tarziu ca din timpul omorat nu se scurge sange, ci se scurge insasi viata.

Trebuie sa folosim timpul pentru noi; sa prindem toate ocaziile favorabile pentru a ne indeplini cea mai importanta datorie: aceea de a atinge un scop in viata. Fiecare are dreptul sa incerce a transforma zilele rele in zile bune si fericite. Cel ce reuseste e cu adevarat intelept, iar biruinta sa e cea adevarata. Ne putem pierde vremea cu lucruri de nimic sau putem cumpani fiecare clipa, indreptand-o pe calea succesului.

Fapta e masura timpului. Cand si cat ne sta in putinta, prieteni, sa nu oprim nici o fapta sau vorba buna, deoarece aceasta aduce bucurii greu de imaginat in familie sau anturaj. Fiecare zi poate fi un vas in care putem turna mult, daca intr-adevar dorim sa-l umplem.

Noi, ca tineri, dispunem de o gama larga de posibilitati si, inca de la o varsta frageda, suntem pusi fata in fata cu diverse alegeri – mai usoare sau mai dificile. Poate de aceea, nu stim inca sa apreciem notiunea timpului la adevarata sa valoare.

Adolescentul modern – pe langa crizele specifice varstei – se confrunta si cu criza timpului. Vremea trece extrem de repede in cursul scolii si nici nu-ti dai seama cand ai ajuns absolvent de liceu. La fel zboara timpul cand te asezi in fata televizorului sau a calculatorului.

Poate ca n-ar fi rau sa intocmim o lista cu prioritati. Aceasta ar putea fi o cale de iesire din criza timpului, prost inteleasa ca fiind indispensabila in zilele noastre. Ma refer la o lista cu persoane ce merita o parte din timpul nostru, la domenii cu adevarat importante pentru noi. Atentie, insa! Cui ii dam timpul, aceluia ii dam viata…

Anunțuri

One Response to In cautarea timpului pierdut

  1. Raluca spune:

    Sunt de acord cu cele afirmate. Realizez tot mai mult importanta timpului si ma instruiesc pentru a-l valorifica cat mai bine, lucru ce nu am facut pana acum, din cauza unei constiinte mult prea limitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: