Sufocarea si manipularea maselor de analistii arhicunoscuti!

Indivizii despre care scriu acum sunt o tagma aparte. Ei nu sunt hoti, pentru ca nimeni nu i-a prins vreodata furand. Ei nu sunt mincinosi, pentru ca nimeni nu are vreme sa mai cantareasca gradul de adevar al celor spuse de ei. Nu sunt multi, se nasc greu si de aceea raman in orice conditii valabili. Par, din punctul asta de vedere, un produs fara termen de expirare. Sunt buni la toate si dispusi sa faca orice. Canta in struna, joaca stanga, dreapta sau la centrul terenului, in functie de interesele pe termen lung ori scurt, si , cel mai important, danseaza deja de o multime de ani toate valsurile democratiei noastre originale.

Ei au raspunsuri oricand, pentru orice problema, din orice domeniu. Transforma faptul in banal, cotidian in tendinte si vorbesc despre lucrurile subtile cu siguranta specialistilor, chiar daca habar n-au despre ce e vorba. Dar aproape nimeni nu se prinde si aici e, din nou, o foarte mare calitate a lor: pot inventa si improviza cu aer hotarat, savant. Suficient pentru a fi catalogati drept specialisti.

Nimeni nu le recunoaste impostura, pentru ca nimeni nu vrea sa fie daramate statuile. Avem nevoie de ei sa ne lumineze, sa ne explice, sa ne indrume, sa nu cumva sa ne apuce dorul de a gandi singuri. Ne uitam in gura lor asteptand revelatii si vorbe de duh, gata, in orice moment sa aplaudam aparitia unui inger sa a unei ziceri de almanah. (Ei mai stiu pana si cum se nasc ingerii si mai stiu si cum se omoara demonii, pe deasupra!) Au totusi de toate: bani, putere, oboseala si tristetea la moda printre indivizii care mimeaza perfect un permanent proces de gandire, relatii, informatii si surse. Nimic nu misca fara ca ei sa stie. Cativa pretind a fi eminentze cenusii fara ca ei sa stie. Alti cativa se multumesc cu rolul de apostoli. Si, in fine, restul, prea ocupati cu aparitiile publice pentru a-si mai pune intrebari despre rolul pe care il joaca.

Pentru ca nu sunt prea numerosi, cum spuneam, se stiu unii pe altii, si asta se simte. Cand apar impreuna, doi sau mai multi, isi distribuie perfect partiturile inotand aria dezbaterilor democratice pe mai multe voci. De fapt e, de cele mai multe ori, o postura asumata de fiecare mai mult din teama de a nu deveni plictisitori intr-un cor al unanimitatii decat din convingere ori convingeri. Ei stiu cum se vinde opinia, parerea, cat conteaza circul si ce anume face ca spectacolul vorbelor sa se joace cu casa inchisa.

Ei nu se cearta, ei doar se injura. In cele din urma cad la pace, dar nu se grabesc sa anunte asta, mai ales daca injuraturile s-au vandut bine.

In goana dupa publicitate si expunere sunt in stare sa-si anunte retrageri calculate din viata publica si sa-si programeze reveniri spectaculoase. Cei mai multi dintre ei au invatat sa se vanda asemeni oricarui alt produs de pe piata si fac asta cu profituri substantiale electorale. N-au etichete, dar au pret.

Sunt la televizor. Sunt si la radio. Apar si in gazete. Ii gasesti in avionul prezidential sau in aeronava guvernamentala. Semneaza initiative, prosteste sau manifeste. Scriu obligatoriu carti si publica studii. Infiinteaza ONG-uri si desfiinteaza ministere. Sunt buni la toate, dar exceleaza in arta datului cu parerea. Au facut din asta o meserie, iar unii, profetind trecutul sau amintindu-si viitorul, dau impresia ca vor sa intre in lumea celor drepti judecand stramb!!!!!

Ei nu mai au nume, au doar renume. Nu mai sunt oameni, pentru ca se inchipuie indispensabili si detinatori ai adevarului absolut. In strania lor ubicuitate inlesnita de masinariile infernale ale comunicarii cu demiurgii. Dar, pana atunci, cineva i-a botezat analisti politici. ANALISTII NEAMULUI!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: