Impresii de la Targul National Imobiliar – febr. 2009

Ieri am fost si eu sa trag cu ochiul – inclusiv cel digital. Era si cald afara, foarte placut pentru o plimbare, asa ca am decis sa merg sa iau pulsul atat pietei cat si a evenimentului din punct de vedere social. Am analizat. Pe scurt, constatarile mele ar fi urmatoarele:

 • oferta destul de slaba, iar aici ma refer la faptul ca 80% dintre proiectele expuse sunt destul de cunoscute de catre public (din mesh-urile de pe cladiri, din reviste, site-urile proiectelor pe Internet s.a.m.d.)
 • inghesuiala mare; asta ar trebui sa fie un semn bun, dar sa inghesui 30 expozanti in 350 mp de spatiu de expozitie cu aceasta destinatie mi se pare cel putin amatoristic. Adica vindem apartamente noi, frumoase, deschise , intimitate, verdeata, iar in expozitia de prezentare n-ai loc sa te misti in sala, sa pui o intrebare ofertantului. Am o idee, hai sa vindem Rolls Royce intr-un showroom de 10 mp ca nici Dacia nu se vinde in asemenea conditii.
 • unii expozanti vorbeau ca robotii, din cauza oboselii
 • preturile nu erau disponibile la fata locului, in unele dintre cazuri, insa cele care se vehiculau erau rezonabile; pe de alta parte, daca doresti o garsoniera, tot te duce la 50000 EUR.
 • In Pipera Tunari la un apartament cu 2 camere de 100 000 euro, ti se facea cadou un Ford Fiesta. Asa ar spune ei: cadou. De fapt nu e nici un cadou, pentru ca de fapt costurile efective cu care s-au construit acele apartamente sunt probabil la un sfert din cel de vanzare. Dar suna tentant, iti ia fata. Plus, ca eu nu inteleg de ce ti-ai lua in cartierul Pipera  + satul Pipera Tunari (Becali Land) un loc sufocat, plin de praf, cel mai aglomerat din tot Bucurestiul si pe deasupra mai sufera si probleme de alimentare cu anumite utilitati. Aaaa, ca e „lumea buna acolo”… aa bun asa…
 • In Titan s-a dezvoltat un complex rezidential, ce mi s-a parut cel mai ok dintre toate ofertele. La 50 000 garsoniera cu bucataria mobilata. Si nici departe de metrou, la aproximativ 5-10 min de mers pe jos.
 • multe dintre dintre proiecte erau si sunt vandute la data curenta in proportie de peste 50%, ba chiar 80%
 • cea mai mare cerere era pentru apartamente de doua si trei camere (de parca am zis ceva nou)
 • au fost si cativa expozanti pe partea de finantare: BCR, Intesa Sanpaolo Bank. Nu stiu de ce RZB sau RBL nu a participat http://www.rzb.ro, http://www.rbl.ro 😀
 • foarte mult tineret; mi s-a parut oportun pentru tineret de a mai scoate capul din club-uri, pub-uri si a mai schimba un pic ritmul de viata sau pe pe cel de cunoastere (macar, daca nu pe cel de informare) de la jocuri pe calculator, cumparaturi sau pur si simplu statul in casa ca niste legume.
 • multe pitzipoance; mda, intr-adevar nu puteam sa nu scriu un articol si fara sa fac atingere la acest aspect. Intr-adevar multe femei, in standurile de prezentare, unii ar spune frumoase…E doar o strategie de marketing… Ca unele dintre ele nici nu stiau sa vorbeasca, sau sa asculte clientul, sau erau arogante sau vorbeau ca niste roboti, incat daca puneai o intrebare esentiala se pierdeau complet.

Impresii pozitive am vis-a-vis de cativa expozanti, care au venit pregatiti cu adevarat (atitudine, materiale, pregatirea follow-up-ului), si care nu tratau participantii dupa sistemul “Next!”. Se vedeau ca erau experti si detineau arta comunicarii in domeniu.

Reclame

2 Responses to Impresii de la Targul National Imobiliar – febr. 2009

 1. elenush spune:

  macar erau pitzipoance :))

 2. gabriella spune:

  auzi, da’ o garsoniera prin berceni sau militari si cu o dacie cadou, n-aveau? 🙂 🙂 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: