De pasti se sarbatoreste Invierea Domnului nu iepurashul!

Contrar a ceea ce ar putea crede unii, de Paste nu-l sarbatorim pe iepuras, asa cum nici de Craciun nu sarbatorim nasterea mosului cu acelasi nume.

De fapt, sunt 2 evenimente distincte, intamplate la mare distanta in timp unul de celalalt.

– Primul, cel care da si numele sarbatorii (Paste) este povestit in Vechiul Testament, in cartea „Iesirea”, (sau „Exodul”) capitolele 12, 13 si 14. Este vorba despre fuga din robia din Egipt a Fiilor lui Israel si intoarcerea lor pe pamantul sfant, eveniment ce a culminat cu despicarea apelor Marii Rosii, minune savarsita de Dumnezeu pentru a-i inspaimanta pe egipteni si in acelasi timp pentru a distruge ostirea plecata pe urmele fugarilor. Daca veti citi cele 3 capitole indicate de mine, veti afla si de unde vine traditia taierii mieilor de Paste. Acest eveniment este sarbatorit atat de catre crestini cat si de catre evrei, dar in moduri complet diferite. Pentru mai multe amanunte privind Pastele evreiesc, va recomand sa cititi acest articol: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%9Fti#Semnifica.C5.A3ie_2 . De fapt, o sa observati faptul ca evreii sarbatoresc Pastele timp de o saptamana. Prima zi din aceasta saptamana este cea cu taierea mielului, frigerea pe gratar si mancatul lui in intregime, fara a se lasa nimic pentru a doua zi. Daca totusi ramane ceva nemancat, este ars impreuna cu oasele. Explicatia o gasiti in cap. 12 din Exod. Iar ultima zi din saptamana Pastelui evreiesc este cea in care s-a savarsit minunea despicarii apelor.

– Al doilea eveniment este sarbatorit doar de catre crestini, indiferent cum se numeste religia lor (catolica, ortodoxa, protestanta, evanghelica etc.) si se refera, bineinteles, la invierea lui Iisus Hristos a treia zi de la rastignirea sa pe cruce, inviere povestita in toate Evangheliile din Biblie. In privinta datei la care se sarbatoreste Invierea Domnului, fiecare religie are parerea sa proprie. Astfel, catolicii sarbatoresc acest eveniment in prima saptamana cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara (echinoctiu care are loc in fiecare an pe 21 martie). Si ortodocsii sunt de acord cu aceasta data, cu un singur amendament : nu inainte de Pastele evreiesc. De ce? Pentru ca in Biblie se specifica in mod explicit faptul ca arestarea lui Iisus, schingiuirea, ridicarea pe cruce, punerea in mormant si Invierea s-au intamplat in decursul acelei saptamani in care evreii isi sarbatoreau Pastele.

Si inca o remarca : daca pentru alte sarbatori crestine s-au ales drept date de comemorare unele care sa nu  afecteze prea mult sarbatorile cu care romanii erau deja obisnuiti, sarbatoarea Invierii Domnului a fost localizata in functie de ceea ce au scris cartile sfinte.

Se stie, de exemplu, faptul ca data de 15 august nu este data la care a murit Maica Domnului, ci a fost stabilita in mod arbitrar pentru a se suprapune cu data la care romanii isi sarbatoreau o anumita zeita. Ca si Craciunul. Cercetarile astronomilor, plecand de la elementele din Biblie, au scos la iveala faptul ca acea aliniere a stelelor care a atras atentia magilor s-a intamplat cam la inceputul primaverii si cu vreo 2 ani mai tarziu decat s-a stabilit de catre bisericile crestine.

Acestea fiind zise, va urez si eu din tot sufletul sa va bucurati de Invierea Domnului si de tot ceea ce aceasta minune a adus in credinciosilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: